Siirry suoraan sisältöön

Kestääkö toimintani sinun katseesi?

Yksikön johtaja Sari Merinen pohtii Pyhäinpäivän hiljaisina hetkinä hoitotyön eettisyyttä ja toistemme kunnioittavaa kohtelemista.

Eettisyys- iso sana, joka kätkee sisälleen paljon osaamista, herkkyyttä, kunnioitusta ja empatiaa

Meillä on monilla ammattiryhmillä omat ammatilliset eettiset ohjeet. Sairaanhoitaja-liitolla on omansa, joissa luvataan auttaa, palvella ja tukea ihmistä. Luvataan suojella ja kohdata arvostaen, olla oikeudenmukaisia sekä huolehtia yksityisyyden säilymisestä. Erityisesti valvoa, ettei kukaan kohtele toista epäeettisesti.

Eettisyys, ihmisyyden ja yksilöllisyyden kunnioittaminen hoitotyössä

Lähihoitajilla omat eettiset ohjeensa, joissa toistuu yllä mainitut. Erityisesti huomio kiinnittyy puheen mainintaan, sen tulee olla kunnioittavaa ja yksilön ainutlaatuisuuden huomioivaa. Puhuttelua asiakkaan toivomalla tavalla.

Mehiläisellä on omat eettiset ohjeensa, jotka perustuvat juurikin noihin yllä mainittuihin.

Mutta.. miksi niin usein unohdetaan kuitenkin puhetyylin merkitys? Kuinka suuresti sanat vaikuttavat? Miten hymy ja katsekontakti ovat arvokas merkki ihmisyydestä? Yksinkertaisia, monelle päivänselviä asioita, eikö vaan – vai onko?

Miten haluat, että sinut kohdataan?

Katso huomenna uusilla silmillä, kuule tuoreilla korvilla, miten itse puhut ja kohtaat asiakkaan. Kiinnitä huomiotasi ympärillesi, miten kollega puhuu ja ottaa katsekontaktin. Miten kohtaamme omaiset ja läheiset, työtoverimme ja opiskelijat tai sijaiset? Kuinka teillä ja meillä toteutuu eettisyys hoitotyössä ja arjessa kiireenkin keskellä, vai toteutuuko?

Juuri sinä voit olla se hyvä esimerkki, jospa muutkin seuraavat jäljessäsi. Jos eivät seuraa, tee jotain, asukkaamme ansaitsevat sen! Varmasti hyvä ja eettinen kohtaaminen ei vie sen enempää aikaa kuin huonokaan, itse asiassa, se hoituu jopa nopeammin.

Hyvää pyhäinpäivää ja alkavaa talven odotusta kaikille!

Sari Merinen Mainiokoti Emilia ja Arvid

Yksikön johtaja ja aina sairaanhoitaja