Siirry suoraan sisältöön

Mainiokoti Karhulan syyskirje

Syksyiset terveiset Mainiokoti Karhulasta asukkaille ja heidän läheisilleen

Vaikka kesä on  mennyttä aikaa, on meillä ollut yhdessä mukavan kotoisaa, kiitos siitä teille kaikille! Puutarhastamme ovat saaneet nauttia niin asukkaat ja heidän läheisensä, kuin myös koko tontin väki käydessään kioskilla kahvittelemassa. Kioskiin nimeksi saatiin äänestyksen jälkeen Kihlin Kipsa. Koululaiset olivat kioskinhoitajia läpi kesän. Ensi kesänä otetaan sama uusiksi! 

Eräs asukkaamme kertoi kesällä katselevansa joka päivä, kuinka linnunpöntöissä käy vilinä, kun emolinnut syöttävät poikasiaan. Tosiaan, kun menin tarkastamaan asiaa lähemmin huomasin heinätupsuja pursuavan pönttöjen rakosista. 

Mainiokoti Karhulan Otava-kodin kesäretki suuntautui The Tall Ship Races 2017 tapahtumaan Kotkan kantasatamassa. Tapahtuma järjestettiin kolmatta kertaa ja se oli myös yksi juhlavuoden suurimmista yleistapahtumista Kotkassa. Otava-kodin asukkaat pääsivätkin katselemaan maailman upeimpia purjelaivoja ja nauttimaan merellisestä ilmapiiristä paikan päällä. Retken päätteeksi nautittiin vielä kahvit ja leivokset yhdessä omaisten, vapaaehtoisten ja hoitajien kanssa.

Osa asukkaistamme on jaksanut puurtaa puutarhassa ja te läheiset olette taas tehneet ihmeitä Daaliapenkkeineen ja perennoineen. Puutarhassa oli mukava jumpata Birgiten ohjaamana aina kun ilma sen salli. Nyt jumpat jatkuvat  pääsääntöisesti sisätiloissa. Keittiöväen järjestämänä ravintolapäivänä puutarhan pöydillä oli valkoiset liinat ja juhlakattaus. Musiikin soidessa väki sai herkutella aterian juomien kera. 

Eräänä iltapäivänä Helenan Äijä-meininki, makkaranpaisto ja moottoripyörät valtasivat pihapiirin. Moottoripyöriä olivat varsinkin talon miehet tarkasti tutkailemassa. Lue lisää

Vanhustenviikolla väki osallistui Löytöretkirastit tapahtumaan Virpin ohjaamana. Löytörastien anti on nähtävillä mm. hissin sisäseinillä. Taiteilija Liisa Mäkelän taideteokset ovat esillä alakerran yhteisilassa ja ryhmäkoti Otsossa. Näyttelyn avajaiset olivat vanhustenviikon Perjantaina. 

Päiväkodin lapset ovat vierailleet asukkaiden ilona säännöllisesti. Toivomme että he tulevat viimeistään Joulun alla taas kylään. Elna pitää yhteyttä päiväkotilaisiin. 

Ilonamme on ollut myös Marjutin Hilma-koira, jonka terapeuttinen katse on saanut hiljaisemmankin asukkaan havahtumaan. Hilmalle voisi jo kirjoittaa koirahoitajatutkintotodistuksen, sillä hänellä on intuitiivinen taito terapiatyössään. 

Meillä on tarkoitus kehittää toimintaamme aina vain kodikkaammaksi. Kodikkuuteen tähtäävänä lähiajan näkyvänä muutoksena ryhmäkotien toimistotilat muutetaan henkilökunnan ideoimiksi yhteistiloiksi. Mikäli teillä on ehdotuksia huoneen käyttötarkoitukseksi niin kertokaa ne henkilökunnalle!

Hoitajan työssä kirjaaminen vie nykyisin paljon aikaa. Se on väistämätöntä ja hyvin tärkeää. Sujuvan kirjaamisen vuoksi ryhmäkoteihin tulee ainakin yksi kirjaamispiste yhteistilaan ja yksi tietokone jää entiseen toimistohuoneeseen. Kodeissa on tableteillSävelsirkku– niminen ohjelma, jossa on saatavilla musiikkia, lukutuokioita, tietovisoja, jumppaa ja paljon muuta. 

Alakerrasta löytyy Noppa-Perhonen kassit joissa on suunnilleen samankaltaista yhteistä tekemistä kuin Sävelsirkussakin. Vain musiikki puuttuu. Muistattehan, että teillä on mahdollisuus käyttää talon yläkerran olohuonetta ja vitriinissä olevia astioita järjestäessänne asukkaan syntymä- nimi- tai muuta juhlapäivää. 

Tänä vuonna olemme juhlineet erilaisissa tapahtumissamme Suomen 100-vuotta itsenäisyyttä. Juhlinta tämän teeman ympärillä jatkuu mm. Joulukuun viidentenä päivänä jolloin iltapäivällä on Kotkan seurakunnan järjestämä Hoosianna-juhla ryhmäkoti Kontiossa. Hoosiannan jälkeen juomme itsenäisyysjuhlakahvit kakkuineen ja sen jälkeen hiljennymme kuuntelemaan baritoni Seppo Kinnusen itsenäisyyspäiväkonserttia. 

Mikäli asukkaiden läheisillä on mahdollisuus tulla valmistelemaan asukasta juhla-asuun niin on se hieno asia. Avustamaan tulleille läheisille tarjoamme lounaan ryhmäkodissa. Kerrottehan etukäteen mikäli pääsette avustamaan niin varaamme lounaan teille. Itse juhlaan osallistumista ei tarvitse ilmoittaa etukäteen. Varaamme kahvia, teetä ja kakkua kyllä niin paljon että ne riittävät varmasti. 

Lauantaina 2.12.17 klo 12.00 esittää  Tornion kaupunginteatteri näytelmän Markuksen evankeliumi, myöhemmin ilmoitettavassa ryhmäkodissa. Näytelmä on saanut paljon kiitosta ympäri Suomea. 

Asukkaiden läheiset ovat lämpimästi tervetulleita juhlimaan ja osallistumaan kaikkiin järjestämiimme tapahtumiin.  Mikäli haluatte osallistua tapahtumien järjestämiseen, tai ohjaamaan esim. talon lukupiiriä tms. kertokaa vain henkilökunnalle.” 

 Toivotamme teille kaikille oikein hyvää syksyä ! 

Terveisin 

Mainiokoti Karhulan henkilökunta