Siirry suoraan sisältöön

Mainiokoti Linnantaus Kainuun Sanomissa

Mainiokoti Linnantauksen tiloissa huokuu levollinen tunnelma, ja asukas Tarmo Takkinen viettää aikaansa katsellen televisiota. Kun Mainiokoti Linnantauksen yksikönjohtaja Katja Väkeväinen pysähtyy jututtamaan Takkista, tämä ottaa Väkeväistä kädestä kiinni ja kehuu tuttuun tapaansa juuri nautittua lounasta.

Mainiokoti Linnantauksen yksikönjohtaja Katja Väkeväinen vaihtaa kuulumisia Tarmo Takkisen kanssa. – Täällä on hyvä olla ja asua, Takkinen kiittelee.

”- Täällä on hyvä olla ja asua, kun on hyvää ruokaa ja näitä mukavia, Takkinen hymyilee.

Asukkaan kokemus vastaa juuri sitä, mitä vuoden 2021 alussa Mehiläisen sosiaalipalveluissa toteutetulla uudella organisoitumisen tavalla sekä uudella ”Mainiokodit”-nimellä tavoiteltiin.

Uudistuksen taustalla on halu panostaa aiempaa vahvemmin sosiaalipalveluiden hyvin erilaisten asiakasryhmien erityispiirteiden ja tarpeiden huomioimiseen.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukkaat ja heidän läheisensä otetaan kiinteämmin mukaan toimintamme kehittämiseen, Katja Väkeväinen kertoo.

Uudistuksen ansiosta pystytään entistä paremmin toteuttamaan toiminnan omavalvontaa, laadun varmistusta, laatumittareiden kehitystä ja sidosryhmäyhteistyötä.

– Meillä toiminnan lähtökohtana on, että työskentelemme ihmisten kotona, emme laitoksessa. Se tarkoittaa asukkaiden huoneiden sisustamisen ohella myös muuta kodinomaisuutta ja lämpöä kaikessa tekemisessämme, Väkeväinen sanoo.

Mainiokotien uusi tunnus, räsymatto, kuvastaa asukkaiden värikkäitä elämäntarinoita, kokemuksia ja muistoja, joita halutaan vaalia myös Linnantauksessa. Kodinomaisuutta ja virikkeitä palvelukotiin tuovat arkisten toimintojen ohella päiväkotilasten vierailut, musiikkiesitykset sekä makkaranpaistot omassa pihassa. Asukkaita ovat ilahduttaneet myös alpakoiden ja kanojen touhujen seuraaminen.

– Näistä yksittäisistä asioista muodostuu kodinomaisuutta korostava kokonaisuus: tulipa Mainiokotiin asukas, hoitaja tai omainen, kaikki tuntevat jo ulko-ovella tulevansa kotiin.

Mainiokodissa asukkaiden kanssa muun muassa pelataan, jumpataan ja askarrellaan. Helli Karjalainen pelaamassa dominoa hoitaja Ababa Sisayn kanssa.

Katja Väkeväinen korostaa, että kodinomaisuus tulee palvelukotiin käytännön työn kautta. Hän kertoo olevansa ennen kaikkea henkilöstöjohtaja, joka tunnistaa työntekijöiden hyvinvoinnin merkityksen siinä, että asukkaille mahdollistuu yksilöllinen, hyvä elämä.”

Lue koko juttu klikkaamalla tästä!

Mainiokoti Linnantauksessa on myös hoitajan paikka auki. Hae mukaan klikkaamalla tästä!