Siirry suoraan sisältöön

Muistaako vanhus juoda tarpeeksi ja mistä merkeistä sen tietää?

Tämä on taas ajankohtaista. Mainiokoti Huvilaharjun johtaja ja sairaanhoitaja Arja Sokura kertoo asiantuntijakirjoituksessaan ikäihmisten nesteytykseen liittyvistä haasteista hellejaksojen aikana.

Helteiden saapuessa monia läheisiä mietityttää, muistaako yksin kotona asuva vanhus juoda tarpeeksi ja mistä merkeistä sen voi tietää?

Ikäihmiset tarvitsevat nestettä aivan samalla tavalla kuin nuoremmatkin meistä, joskus jopa enemmän. Kotona asuvat muistisairaat ovat erityisen alttiita riittämättömälle ravinnon ja nesteen saannille. Muistisairas ei yksinkertaisesti muista juoda tai ei tunnista nesteen tarvetta, koska ei tunne janon tunnetta.

Ihmisen päivittäinen nesteen tarve riippuen painosta on keskimäärin 1,5 -2 litraa, josta juotavan nesteen määrä on ainakin 1-1.5 litraa ja loput tulee normaalin ja monipuolisen ruokavalion mukana. Jos vanhus syö huonosti, niin kuin usein voi olla, on juotavan nesteen määrä oltava suurempi.

– Iäkkäillä on usein myös sairauksia, jotka lisäävät kuivumisen vaaraa, kertoo yksikön johtaja Arja Sokura Hoiva Mehiläisen Mainiokoti Huvilaharjusta. Useat sydän- ja verenpainelääkkeet sekä muutamat antibiootit poistavat nestettä elimistöstä. Jos elimistö pääsee kuivumaan, voivat lääkepitoisuudet nousta haitalliselle tasolle.

Kesän lämmetessä myös tarve juoda kasvaa. Mistä sitten tietää, juoko vanhus riittävästi päivän aikana?

– Hyvä nyrkkisääntö on, että vessassa pitäisi käydä 3-4 tunnin välein ja virtsa on vaaleaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että virtsaamistarpeissa on aina yksilöllisiä eroja. Normaali ruumiinlämpö kertoo riittävästä juomisesta, samoin silmät ja suu eivät näytä kuivilta. Hengitys on tasaista ja riittävän nesteiden saannin tuloksena iho on kimmoisa ja tuntuu lämpimältä. Toki iän mukanaan tuomien ihon normaalien muutosten, kuten ihon kuivumisen, ryppyjen ja juonteiden vuoksi voi olla haastavaa huomata muutoksia iholla.

–Lievän nestehukan oireet ovat iäkkäillä usein lieviä tai niin epämääräisiä, ettei niitä yleensä edes havaita heti. Kun nestehukka sitten aiheuttaa oireita, seuraukset yleensä ilmenevät jo muutamassa päivässä, toteaa Arja Sokura.

Ensimmäisenä yleensä havaitaan virtsamäärien väheneminen ja vanhus voi valittaa päänsärkyä tai väsymystä. Vanhuksen toimintakyky laskee ja hän voi olla sekava, seurauksena voi olla myös psyykkisiä oireita. Elimistön kuivuminen aiheuttaa myös verenpaineen laskua, josta taas voi seurata huimausta, ja vanhus saattaa kaatuilla. Myös tumma, voimakkaasti tuoksuva virtsa on yksi merkki riittämättömästä nesteytyksestä.

– Kotihoitona toimii nesteiden ja energian nauttiminen sekä lepo. Veden lisäksi hyviä juomia ovat maito ja piimä, makeat mehutkin käyvät. Mikäli tilanne ei korjaannu, on sairaalahoito välttämätön, Arja Sokura ohjeistaa.

Vanhusten kohdalla on syytä muistaa, että ruokaan ja juomaan liittyvät kaavamaiset ja tiukat rajoitukset yleensä huonontavat iäkkään ravitsemusta ja nestetasapainoa. Jos vanhus on tottunut tiettyihin makuihin, turhat rajoitukset vain vähentävät nesteiden ja ruoan nauttimista. –Kaikki mikä maistuu, on hyväksi. Ennen vanhaan ei juuri juotu jaffaa tai kokista, vaan vanhukselle kannattaa tarjota lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuja makuja, oli se sitten kirnupiimää tai kotikaljaa, vinkkaa Sokura.

– Aina vanhus ei muista onko juonut tarpeeksi tai syönyt riittävästi. Yleensä jano tulee vähän jälkijunassa ja kertoo jo alkavasta nestehukasta. Tärkeää olisikin juoda säännöllisesti. Varsinkin kotona asuvan muistisairaan kohdalla tulisi varmistaa nesteiden nauttiminen esimerkiksi jättämällä kannullinen lempijuomaa jääkaappiin ja kannuun vielä lappu muistutuksena, samoin jääkaapin oveen.

Juomisen ohella pitäisi vielä muistaa huolehtia suolatasapainosta, jotta nesteet imeytyisivät. – Annamme usein hoivakodissamme vanhuksille juoman kyytipoikana esimerkiksi silliä. Vaikka ravitsemussuositukset on hyvä muistaa, on tärkeämpää varmistaa riittävä nesteytys. Tässä kaikki keinot ovat sallittuja, toteaa Sokura lopuksi.

Arja Sokura, yksikönjohtaja
Mainiokoti Huvilaharju