Siirry suoraan sisältöön

Tervetuloa läheiset, omaiset, ystävät ja tuttavat, naapurit, lapset ja lastenlapset!

Läheisten vierailut hoivakodeissamme ovat aina asukkaille merkityksellisiä. Vaikka asukas on siirtynyt hoitokotiin, läheisillä on edelleen roolinsa tutun ihmisen elämässä. 

Läheiset ovat aina tervetulleita

Hoivakodeissamme läheiset saavat vierailla aina, kun heille sopii ilman rajoittavia vierailuaikoja. Usein he haluavatkin käydä hoivakodissa asuvan läheisensä luona, mutta ovat epävarmoja omasta roolistaan hoivakodin arjessa. Asukkaalla voi olla esimerkiksi muistisairaudesta johtuvaa vaikeutta tunnistaa omia läheisiään tai sanallinen kommunikointi voi olla muuten vaikeutunut.

Yhteinen tekeminen ja osallistuminen kantaa

Kodeissamme on mahdollisuus kahvitella asukkaan kanssa kodin yhteisissä tiloissa tai asukkaan huoneessa. Päiväkahville läheiset toivotetaan aina tervetulleiksi nauttimaan kahvia yhdessä asukkaidemme kanssa. Toisinaan läheiset ovat halunneet olla mukana avustamassa asukkaitamme muillakin aterioilla. Asukkaan toiveista riippuen vierailijat voivat avustaa häntä kauneuden hoidossa, kuten kynsien lakkauksessa tai hiusten laitossa. Hänen kanssaan voi myös mahdollisuuksien mukaan lähteä kodin ulkopuolelle esimerkiksi seurakunnan tilaisuuksiin tai vaikkapa raveihin. Hoivakodeissamme läheiset ovatkin olleet tiiviisti mukana asukkaidemme elämässä.

Asukaskokoukset ja fysioterapeutin tuokiot ovat osa arkeamme

Järjestämme kodeissamme viikoittain asukaskokouksen, johon myös läheiset ovat tervetulleita. Erityisesti asukkaan kommunikoinnin vaikeuduttua läheiset voivat toimia näissä kokouksissa asukkaan apuna. Osassa kodeistamme läheiset on toivotettu tervetulleiksi myös henkilöstön viikkopalaveriin silloin kun siellä on käsitelty yksikön yleistä toimintaa eikä kenenkään asukkaan henkilökohtaisia asioita. Fysioterapeutti vetää kodeissamme tuolijumppaa, johon henkilökunta ja läheiset ovat asukkaiden lisäksi tervetulleita. Joissain kodeissamme on kauniit puutarhat, joiden hoitoon läheiset voivat asukkaiden kanssa osallistua.

Kotiemme päiväohjelma koostaa arkea

Läheisten kannattaa tutustua kotiemme joka viikko päivitettävään ohjelmaan, josta selviää, milloin pääsee avustamaan tai osallistumaan bingoon, pelihetkiin, musiikkituokioihin, ulkoiluun tai retkiin. Tietokonepelien pelaamisessa osaavat läheiset ovat toimineet ohjaajina ja yhteislauluhetkiin mahtuu aina lisää laulajia. Läheiset voivat myös lukea asukkaille ääneen lehtiä tai kirjoja, joita on saatavilla kaikissa kodeissamme.

Juhliminen on tärkeää

Arjen toiminnan lisäksi järjestämme kodeissamme erityisiä läheisten iltoja, joissa haluamme kiittää asukkaidemme läheisiä ja antaa heille mahdollisuuden nauttia valmiista ohjelmasta sekä tarjoiluista. Joissain kodeissa läheiset ovat osallistuneet näiden iltojen järjestämiseen. Kaikkien asukkaiden läheiset kutsutaan tilaisuuksiin ja toivomme aina runsasta osallistumista. Myös muihin kotiemme juhliin (kesäjuhlat, joulujuhlat) toivotamme asukkaidemme läheiset tervetulleiksi. Ajoittain juhlissamme saa toimia myös tanssiparina.

Tehdään yhdessä asukkaillemme hyvä elämä!

Toivomme henkilökunnan kanssa keskustelua siitä, mihin läheiset haluavat osallistua. Lupaamme kuulla toiveita herkällä korvalla. Myös esimiehet keskustelevat asiasta mielellään. Keräämme kodeissamme jatkuvaa palautetta toiminnastamme sähköisillä tyytyväisyyskyselyillä. Olemme saaneet kyselyiden kautta paljon arvokkaita ideoita kotiemme kehittämiseksi.

On tärkeää saada elää omien tuttujen ihmisten ympäröimänä elämän kaikissa vaiheissa. Läheisillä on oikeus viettää aikaa asukkaidemme kanssa hoivakodissa ja sen ulkopuolella. Toivotamme kaikki asukkaidemme omaiset, läheiset, naapurit ja ystävät tervetulleiksi tekemään asukkaidemme arjesta merkityksellisempää!

Kristiina Toivonen

Yksikön johtaja

Mainiokoti Raisiontori