Siirry suoraan sisältöön

Villa Wanhan Lahden ja Mainiokoti Puntarin esimiehet jalkautuivat Lahden markkinoille

Lahden kuukausimarkkinat ” Lahen torin markkinat” järjestetään jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Jalkauduimme jututtamaan runsaslukuista torikansaa. 

Lahden tori oli tupaten täynnä kansaa kuulaan kauniina syyskuisena päivänä, etenkin senioriväestöä tuntui olevan liikkeellä runsaasti. Ilmassa saattoi aistia omaleimaisen vanhanajan toritunnelman, jota harvoin nykyään enää tapaa. Muikkujen, lettujen ja pannukahvin tuoksu leijaili ilmassa. Eräs rouva kertoi, että torille on tultava aina tapaamaan ystäviä ja tuttuja, etenkin nämä markkinapäivät olivat rouvan mielestä erityisen tärkeitä.

Monenlaisia elämäntarinoita kuultiin päivän aikana. Eräs pariskunta asteli paikalle reippaasti käsikynkässä jututtamaan meitä. Palveluita ei vielä siinä perheessä tarvittu, vaikka ikää pariskunnalla oli reippaat 80- vuotta ja aviovuosia 64. Omakotitaloa hoidetaan yhdessä, omasta puutarhasta saadaan edelleen perunat, kasvikset, marjat ja muut herkut. Kyselimme, että auttavatko lapset pariskuntaa tuossa kaikessa puuhassa, mies vastasi: ”Höpö höpö, me autetaan niitä enemmän.” Tällaiset kohtaamiset saavat mielen aina iloiseksi.

Toisenlaisiakin tarinoita kuultiin. Monella ikäihmisellä on huoli tulevaisuudesta, toimintakyvyn hiipumisesta ja pärjäämisestä, yksinäisyys tuntuu olevan monen murhe. Avun pyytämisen kynnys on usein korkea ihmisillä, jotka ovat osallistuneet sodan jälkeisen Suomen rakentamiseen. Niukkuudesta on ponnistettu ja omaisuus kovalla työllä koottu- aina on tultu toimeen omin avuin. Eräs mies muisteli kuinka pommikoneet lensivät Lahden yli, saaden tuolloin vielä pienen pojan vapisemaan. Nyt jo ikääntynyt ja monista vaivoista kärsivä mies toivoikin, että 100- vuotiaassa Suomessamme muistettaisiin pitää ikäihmisistämme hyvää huolta. Lähtiessään sanoi, ”Kiitos kun kuuntelitte!”

Päivi Luopajärvi

Myynti ja markkinointipäällikkö