Siirry suoraan sisältöön

Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa

Muistisairaudet – mitä ne meille kertoo tai näyttää?

Mielialojen vaihtelut, alakuloisuus, ahdistus ja pelko missä ollaan. Onko lapset turvassa tai ovatko he kotona? Miten ja millä pääsemme auttamaan heitä? Tunne on muistisairaille tosi. Tunne, ettei osaa selittää tai kuvailla tunnetta tai oloa. Sanoja ei tule.

Asetamme ehkä puheen itsestäänselvyytenä tapana olla vuorovaikutuksessa toisen kanssa. Muistisairauden edetessä puheen tuottaminen saattaa vaikeutua, ei vaan löydy oikeita sanoja. Tällöin läsnäolo, eleet sekä ilmeet toimivat puheen tilalla. Joskus pelkkä vierellä olo ja kädestä pitäminen ovat ainoat mitä siihen hetkeen tarvitaan.

Ei unohdeta, että ikääntyneiden kanssa voi oikeasti pitää hauskaa. Laitetaan musiikit päälle, tehdään sohvilla vaikka ristikkoa ja kudotaan pipoja. Lauletaan tunteella ja täysillä Kaija Koon ’Kuka keksi rakkauden’. You name it.

Muistetaan, että läsnäolo ei vaadi ihmeitä. Vastineeksi voit saada ikääntyneen vähän ujot tanssiliikkeet ja viekkaan hymyn. Ja se antaa ja merkitsee niin paljon, kun tietää mitä kaikkea mieli käy läpi.

Kannattaa tutustua Muistiliitto verkkosivuihin ja syventyä tähän. Sieltä löytyy tietoa esimerkiksi aivoterveydestä ja miten perheenä eletään asian kanssa sekä paljon muuta…

Teksti: Mainiokoti Ilona
Kuva: Mainiokoti Karhula