Siirry suoraan sisältöön

Mainiokodeissa viihtyvät sekä asukkaat että työntekijät

Lahden seudun Mainiokodit tarjoavat yksilöllistä hoivaa ja asukaspaikkoja noin 160 ikäihmiselle. Mainiokotien sydämellisessä ja suvaitsevassa ilmapiirissa viihtyvät myös työntekijät, jotka nauttivat joustavasta työvuorosuunnittelusta sekä kattavista työsuhde-eduista.

Tiina Toivonen ja Lotta Tolvanen työskentelevät Hollolan Mainiokoti Viljassa. He vastaavat yhdessä asukkaiden viriketoiminnasta.

Lahdessa sijaitsevat Mainiokoti Kultakaari ja Wanha Lahti sekä Hollolassa toimiva Mainiokoti Vilja ovat Mehiläisen omistamia ikäihmisten hoivakoteja. Niihin voi hakeutua asiakkaaksi kaupungin tai kunnan oman sosiaalityöntekijän kanssa asiasta sopien, palvelusetelin turvin tai itse maksavana asiakkaana.

– Jokaisella asukkaalla on Mainiokodissa oma asunto, johon tehdään normaali vuokrasopimus. Palveluasumisen sopimukseen voidaan liittää myös muun muassa siivous- ja pyykkipalvelu sekä muita tarvittavia tukitoimintoja, Mainiokoti Kultakaaren johtaja Mia Mäntysaari kertoo.

Mainiokodeissa asukkaiden ei tarvitse viettää aikaansa omassa asunnossaan yksin. Yhteiset ruokailuhetket sekä kaikenlainen muu asukkaiden toiveiden mukainen tekeminen ovat keskeinen osa Mainiokotien arkea.

– Meillä muun muassa ulkoillaan paljon, soitetaan musiikkia, pelataan bingoa, hoidetaan kukkia, luetaan lehtiä ja harrastetaan tuolijumppaa. Kaikenlaisen yhteisen tekemisen ideat kumpuavat kerran viikossa pidettävästä asukaskokouksesta. Siellä jokainen asukas saa esittää toiveensa arkeen ja ruokailuihin liittyen, Mäntysaari jatkaa.

Anne Varjovirran käsissä asukkaiden hiukset saavat kauniit kampaukset.

Omat vahvuudet esiin

Mainiokoti Kultakaaressa työskentelevät lähihoitaja Anne Varjovirta ja lähihoitajaopiskelija Hanna Karlsson-Hartikainen viettävät jokaisen vanhuksen kanssa viikoittain myös kiireetöntä ja kahdenkeskistä aikaa.

– Kaikilla asukkailla on viikoittainen omatuokio, jonka aikana tehdään mitä asukas haluaa. Yksi asukas haluaa aina, että häntä kuunnellaan. Hän siis vain puhuu oman tuokionsa ajan ja hoitaja kuuntelee, Anne Varjovirta kertoo.

– Eräs vuodepotilas puolestaan toivoi jokin aika sitten pääsevänsä ulos. Niinpä työnsin hänet sängyn kanssa tien toisella puolella olevaan puistoon, jossa hän sai ihastella luontoa ja katsella lintuja, Hanna Karlsson-Hartikainen jatkaa.

Varjovirran taitavat kädet kihartavat ja letittävät usein asukkaiden hiuksia.

– Hoitotyön lisäksi jokainen työntekijä on asukkaiden arjessa läsnä omien vahvuuksiensa mukaisesti. Jollekin se kirjallisuus, toiselle historia, musiikki tai tanssi. Minä tykkään laittaa hiuksia ja kynsiä, ja se on myös monille asukkaille varsin mieluista. Siinä samalla tulee tarinoitua monenlaista, hän hymyilee.

Mainiokotien asukkaat ulkoilevat ahkerasti. Hanna Karlsson-Hartikainen kitkee Kaarinan kanssa kukkalaatikkojen rikkaruohoja.

Tule työkaveriksi!

Toiminnallista arkea vietetään myös Hollolan Kumpulassa sijaitsevassa Mainiokoti Viljassa, jossa geronomi Tiina Toivonen ja fysioterapeutti Lotta Tolvanen vastaavat yhdessä asukkaiden viriketoiminnasta.

– Tällä viikolla meillä oli mediamaanantai ja kesän avauksena pidimme jäätelöbaarin. Toimintaa on laidasta laitaan ja dokumentoimme sitä myös asukkaiden läheisille, joihin pidämme säännöllisesti yhteyttä, Tiina Toivonen kertoo.

Sekä Mainiokoti Kultakaari että Vilja ovat saaneet Mehiläisen laatupalkinnon. Sen kriteereihin lukeutuvat toiminnallisen arjen lisäksi viriketoiminnan aktiivisuus sekä yhteydenpito läheisiin. Mainiokotien aktiivinen ja laadukas toiminta välittyy myös siitä, miten työntekijät kuvailevat työpaikkaansa.

– Meillä on kaikin puolin ihana, suvaitsevainen, kehittämismyönteinen ja huumorintajuinen työyhteisö, jossa uudet ideat otetaan hyvin vastaan. Moniammatillisessa tiimissämme jokainen työntekijä saa olla oma itsensä, Lotta Tolvanen kiittelee.

Samaa sanovat myös Anne Varjovirta ja Hanna Karlsson-Hartikainen, jotka arvostavat myös joustavaa työvuorosuunnittelua, liikunta- ja kulttuurisetelietua sekä Mehiläisen laadukasta työterveyshuoltoa.

– Perhesyistä olen tehnyt joka toisen viikon vain aamuvuoroa, mikä on sopinut työnantajalle hyvin. Toisaalta olen ollut valmis joustamaan myös toiseen suuntaan ja tekemään pyhäpäiviä ja viikonloppuja silloin kun se on ollut mahdollista. Työvuorot on aina saanut sovittua omaan elämään sopiviksi, Anne Varjovirta toteaa.

Mia Mäntysaaren mukaan Mainiokotien työyhteisöissä on tilaa myös uusille hoito- ja hoivatyöntekijöille.

– Meille voi tulla koko- tai osa-aikaiseksi työntekijäksi tai tekemään vuoroja esimerkiksi hoitoalan opintojen, eläkkeen tai hoitovapaan lomassa. Lähihoitajaopiskelijat voivat myös tehdä meillä opintonsa loppuun oppisopimuksella. Mainiokotien joustavasta työvuorosuunnittelusta ja hyvästä yhteishengestä on iloa kaikenlaisille työntekijöille, Mäntysaari vakuuttaa.

Lue koko juttu klikkaamalla tästä!