Siirry suoraan sisältöön

Mainiokoti Elämäntalossa rakennetaan kodin tuntua

Mainiokodit tarjoavat asukkailleen mahdollisimman yksilöllistä ja turvallista arkea ja ennen muuta inhimillisyyttä ja lämpöä kaikessa tekemisessä.

Mainiokoti Elämäntalossa Espoossa on rauhallista. Lähihoitaja Sara Hakalan työvuoro on alkanut tavalliseen tapaan aamutoimien järjestelyllä ja lääkkeiden jaolla. Osa asukkaista on siirtynyt jo vapaa-ajanohjaajan kanssa päivän aktiviteetteihin, sanomalehtikatsaukseen tai kädentaitotuokioon.

– Pidän tästä työstä ja meidän asukkaistamme ihan valtavan paljon. Koen tärkeäksi sen, että vanhuksia kohdellaan hyvin, jokaisen yksilölliset toiveet ja tarpeet huomioiden. Meillä saa nukkua, jos nukuttaa ja ruokaa saa yölläkin, jos nälkä iskee, Hakala naurahtaa.

Yksikön siistit ja vanhusten hoivaan suunnitellut tilat helpottavat arjen rutiineja ja lisäävät työnteon sujuvuutta sekä työviihtyvyyttä. Myös ergonomiaan on kiinnitetty erityistä huomiota erilaisten avustavien laitteiden avulla. Merkittävin juttu on kuitenkin hyvä työporukka, jonka apuun ja tukeen voi luottaa.

– Tärkein juttu on tietysti se, että asukkailla on turvallinen ja luottavainen olo. Kiinnitämme paljon huomiota yhdessä tekemiseen ja toisten auttamiseen. Se on kehittänyt omia tiimi- ja työelämätaitojani ihan älyttömästi.

Ammattilaisten tiimi

Elämäntalon yksikönjohtaja Sanna Kanto on esimiehenä noin 40:lle eri taustoista tulevalle työntekijälle. Vanhusten hoivapalveluissa työllistymismahdollisuuksia on lähihoitajille, sairaanhoitajille, hoiva-avustajille ja hoiva-apulaisille, geronomeille, terveydenhoitajille ja sosionomeille.

– Monipuolinen ammattitaito kehittää meitä kaikkia. Jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda osaamistaan esiin. Näiden asioiden kautta tiimi voi hyvin ja toimii. Myös työntekijöiden eri kansallisuudet ovat rikkaus ja meille tärkeä voimavara.

Ammatillisen osaamisen lisäksi työntekijöillä on muitakin taitoja, joita saa halutessaan hyödyntää.

– Muutamat meistä soittavat pianoa ja viihdyttävät vanhuksia musiikilla. Joukossa on myös käsityö- ja askarteluosaamista. Myös pienet, kauneudenhoitoon liittyvät jutut, kuten kynsien lakkaaminen ja hiusten kampaaminen ovat asukkaiden suosioissa.

Arjen sujuvuutta Kanto vaalii säännöllisissä tiimipalavereissa, joissa nostetaan esiin sekä onnistumisia että haasteita. Myös hankalien asioiden esille tuominen ja niiden ratkaiseminen yhdessä on tärkeää. Se vahvistaa työyhteisön luottamusta ja hyvää ilmapiiriä.

– Myös yhteisöllinen työaika-autonomia on ollut pidetty, sillä se helpottaa työn ja yksityiselämän yhteensovittamista.

Osaajia tarvitaan

Hakala löysi tiensä hoiva-alalle äitinsä jalanjäljissä. Työt Mainiokodissa alkoivat heti lähihoitajan tutkinnon suorittamisen jälkeen muutama vuosi sitten. Työ innostaa, ja jokainen päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta. Hakala on myös tiimivastaava.

– Työssä pärjää hyvin oma-aloitteisuudella ja halulla oppia. Työhön perehdytetään hyvin, ja osaaminen karttuu nopeasti muiden ammattilaisten rinnalla. Tiimivastaavana olen saanut lisää vastuuta sekä mahdollisuuksia edetä hoitoalalla.

Lue koko artikkeli tästä!