Siirry suoraan sisältöön

Blogi: Moniammatillisuus ja teknologia tuovat mahdollisuuksia hoiva-alalle

Hoiva-alalla on tapahtunut viimeisten parin vuoden aikana merkittäviä muutoksia. Isoimpia muutoksia ovat olleet vanhuspalvelulain tuoma henkilöstömitoitusvaatimusten nousu sekä alalle muodostunut yhä paheneva työvoimapula. Muutokset haastavat meitä ja ammattilaiset huomaavat niiden tuomat haasteet jokapäiväisessä arjessaan. Muutos on kuitenkin haasteen ohella myös mahdollisuus – paikka tarkastella tapaamme tehdä laadukasta hoivaa ja miettiä, millä tavoin voisimme tehdä sitä vielä entistä paremmin.

Hoivakodin henkilökunta on perinteisesti koostunut pääosin lähihoitajista ja sairaanhoitajista. Vanhuspalvelulaki pitää sisällään kuitenkin kaikkiaan 13 eri tehtävänimikettä, jotka voidaan laskea henkilöstömitoitukseen. Mitoitukseen voidaan laskea siis lähi- ja sairaanhoitajien lisäksi mm. hoiva-avustajat, arjen toiminnan ohjaajat, liikunnan ohjaajat, fysioterapeutit, geronomit ja muut asiakkaiden toimintakyvyn ylläpitämiseen osallistuvat työntekijät. Mainiokodeissa olemmekin lisänneet hoiva-avustajien ja fysioterapeuttien määrää merkittävästi. Hoiva-avustajia meillä työskentelee jo yli 300 ja tavoitteena on, että jokaisella Mainiokodilla olisi tulevaisuudessa oma fysioterapeutti.

Hyödyntämällä laaja-alaisesti eri ammattilaisia pystymme vastaamaan kiristyviin työvoimatarpeisiin, laajennamme osaamistamme ja tuotamme viime kädessä laadukkaampaa hoivaa. Moniammatillisuus vaatii myös työnkuvien, vastuiden ja roolien tarkastelua yksikössä. Esimerkiksi fysioterapeutti voi ottaa vastuuta asukkaiden ryhmätoiminnan ohella apuvälineiden hallinnasta ja henkilökunnan ohjauksesta. Geronomin osaamista voidaan hyödyntää hoitosuunnitelmien ja toimintakykyarvioiden laadinnassa. Koko moniammatillinen työyhteisö toimii tiiviissä yhteistyössä, kukin omaan ydinosaamiseensa keskittyen.

Kasvava työvoimatarve ajaa meidät myös panostamaan teknologisten ratkaisujen käyttöönottoon hoivassa. Lainsäädännön haasteista johtuen olemme alalla teknologisessa kehityksessä jäljessä, mutta nyt ympäröivä muutos ajaa meidät uudistumaan tässäkin. Oikein hyödynnetty teknologia voi helpottaa henkilökunnan työtä ja auttaa meitä kohdistamaan henkilöstöresursseja sinne, missä tarve niille on suurin. Esimerkiksi koneellisella annosjakelulla voidaan vähentää lääkkeiden antoon kuluvaa työaikaa ja vähentää lääkevirheitä. Yöaikaisella liikkeentunnistuksella voidaan yöhoidon resursointia siirtää yöstä päiväaikaan, jolloin asukkaat ovat valveilla. Tässä tarvitsemme vielä lainsäädäntöön päivityksen niin, että teknologia voidaan huomioida osana henkilöstömitoitusta. Onneksi uusi hallituksemme on jo ohjelmassaan tarttunut tähän.

Hoiva-alan työvoimapula on ratkaistavissa panostamalla toimiviin työyhteisöihin, moniammatillisuuteen, teknologian hyödyntämiseen ja työperäiseen maahanmuuttoon.

Nyt on paikka nähdä käynnissä oleva muutos mahdollisuutena tuottaa entistä laadukkaampaa hoivaa.

Niklas Härus

Kirjoittaja toimii Mainiokotien liiketoimintajohtajana.